Червеното месо засилва риска от рак на дебелото черво при жените

червено месо

Редовната консумация на червено месо може да увеличи риска от рак на дебелото черво при жените.

Червеното месо е свързано с увеличаването на риска от рак на дебелото черво при жените. По тази причина, дами, изключете червеното месо от ежедневното си меню, сочи извод от проучване.

Въздействието на различните видове червено месо и хранителните навици върху раковите заболявания е едно от най-големите предизвикателства в изследването на хранителния режим и рака на дебелото черво, заяви ръководителят на изследването Диего Рада Фернандез де Хаурехи от Университета на Лийдс в Англия.

Изследването ни е едно от малкото проучвания, които разглеждат тези връзки и макар да е необходим допълнителен анализ в по-задълбочено изследване, то може да предостави ценна информация на хората с семейна обремененост с колоректален карцином с цел превенцията, каза още той.

Резултатите от проучването са публикувано в специализираното издание International Journal of Cancer на 8 март 2018 г. Те показва, че редовната консумация на червено месо сравнена с излбягването му увеличава риска от рак на дебелото черво и по-точно в долната му част, където се събират изпражненията.

Изследването използва данни за 32,147 жени от Англия, Уелс и Шотландия.

Нашето изследване не само помага да се хвърли светлина върху начина, по който консумацията на месо може да повлияе на дебелото черво, а и подчертава значението на здравословното хранене, използвайки данните от голяма група хора, каза съавторът на изследването Джанет Кейди, професор в Университета в Лийдс.

Предишни изследвания са посочвали за причина за връзката между червеното месо и рака на дебелото черво няколко фактора, сред които химикалите, които се отделят при готвене на месото при високи температури, както и консервантите, като нитрати, използвани в преработените меса.

Снимка на ястие от червено месо: Тед Ейтан