Червено вино възпира стареенето

Експерти обявиха, че пиенето на червено вино възпира стареенето.

В червеното вино се съдържа съставката ресвератрол, която възпира стареенето.

Това доказали специалисти от Харвардския университет в САЩ.

Серията от проучвания с лабораторни мишки, извършени под ръководството на проф. Синклеър, доказали, че основната съставка на виното или ресвератрол влияе върху клетките на организма.

Няма съмнение, че той може да задейства клетъчни функции, които правят организма по-устойчив спрямо процеса на стареене, смятат учените от престижния университет в град Кеймбридж, щата Масачузетс в САЩ.

Вярно е обаче, че нивото на ресвератрола в червеното вино не е висок. В един литър се съдържат 2-12.6 милиграма ресвератрол, докато подмладяващия ефект настъпва, когато съставката е най-малко 250 милиграма.

В чаша червено вино (150 мл) се съдържа от 0 до 2.8 милиграма ресвератрол или средно 0.27 мг на 100 мл. Розето съдържа средно 0.12 мг на 100 мл, бялото вино – средно 0.04 мг на 100 мл, а шампанското – 0.009 мг на 100 мл. Това показват данните на съвместен проект, разработен от Университета на Алберта в Канада, Университета на Барселона в Испания и други организации.

Но специалистите търсят технологии, които ще спомогнат да получат от виното такова количество ресвератрол, което ще “програмира” дълголетието на човешкия организъм, без да се консумира виното в големи количества.

Резултатите от проучването на учените от Харвард е публикувано в специализираното издание Trends Pharmacol Science през март 2014 г.

Снимка на чаша червено вино: Акаш Мехра