Червено вино за добро равновесие

Червено вино помага за добро равновесие, твърдят експерти. Защо?

Учени от американския университет Дюкен в Питсбърг открили, че молекулата ресвератрол в червеното вино може да помогне на възрастните хора да подобрят равновесието си и да предотвратяват подхлъзване или падане – неприятни инциденти, които често възникват след определена възрастова граница.

Този извод се съдържа в съобщение, направено на конгреса на Американското химическо общество, който се провежда във Филаделфия, предаде агенция БГНЕС.

Резултатите от изследването ще позволят да се разработят естествени продукти, които биха дали възможност на хората от третата възраст да водят безопасен и продуктивен начин на живот.

Тази химическа съставка подобрява качеството на живот на възрастните и намалява риска да се озоват в болница след подхлъзване или падане, обясни авторката на изследването Джейн Каваноф.

Тези проблеми са особено силно изразени при болните от Паркинсон или страдащи от други заболявания, свързани с възрастта. За някои от тези проблеми има медикаменти, но все още няма терапия срещу трудности с равновесието при иначе здрави възрастни хора.

Изследването показва, че антиоксидантът ресвератрол може да помогне за намаляване на възпалителните процеси, на холестерола, на риска от сърдечни заболявания и от някои типове рак.

Zdraven.bg припомня да не се прекалява с алкохола, а препоръчителната доза вино е до две чаши дневно, и поздравява всички читатели и почитатели на червеното вино с колекция от песни за вино:

Снимка: Frank Kovalchek