Червено вино или фитнес за повече имунитет?

Стилиян Сариев

Алкохол или спорт? Алкохол и спорт? Какво укрепва имутитета ни срещу вирусите? Коментари от фитнес модела Стилиян Сариев.

Какво да направим за по-добър имунитет срещу вирусни заболявания като грип и коронавирус, особено в есенно-зимния сезон? Да се подкрепим с червено вино или пък бира или просто да спортуваме? Къде е истината?

Чаша червено вино била полезна колкото една фитнес тренировка, сочат резултатите от проучване на канадски учени, публикувано в специализирано медицинско издание.

Тази новина зарадва много от читателите на Zdraven.bg, които предпочитат чашката пред спорта, за да “направят хубаво тяло”.

Затова се обърнахме за коментар по темата към Стилиян Сариев – активен баскетболист, подгласник на „Мистър Пловдив“ 2018, опитен фитнес треньор и бакалавър със специалност „Анализ и контрол на хранителните продукти“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Червено вино или фитнес тренировка ще ни направи по-здрави?

Червеното вино, както и червеното грозде и други плодове, съдържат веществото ресвератрол, което е изключително мощен антиоксидант, чийто ползи са известни. Ресвератролът подобрява физическата кондиция на всички нива. Освен това умерената консумация на червено вино заздравява сърцето, мускулите и костите. За жалост, напитката не може да извая снажния ни силует, както биха го направили тренировките, основно заради високите стойности на калории, които съдържа, обяснява Сариев.

„Червеното вино носи своите здравни ползи, но, естествено, една чаша от напитката не може да се сравнява с ползата на една спортна тренировка за добрата физика“, категоричен е Стилиян.

Защо спортът е полезен?

„Тук бих бил кратък и ясен – мисля, че на всеки е видно, че спортът само би ни бил полезен. А ето и няколко прости примери защо е така полезен за здравето. Спортът стимулира сърдечната дейност, засилва имунитета, укрепва костната система, полезен е и за мозъка“, казва фитнес треньорът.

Според друго проучване, пиенето на бира след спорт е полезно, знаем от Zdraven.bg. Пивото успешно хидратирало организма след тежки физически натоварвания, които предизвикват сериозна загуба на течности и минерали, твърди браншовата организация „Пивоварите на Европа“.

Сподели като активен спортист, вярно ли е, че бирата след спортуване е полезна?

„Отностно бирата бих казал, че тя съдържа естествени антиоксиданти, както и витамини, които могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания и да помогнат за възстановяване на мускула, като тъмното пиво е по-добрият избор“, разяснява Стилиян Сариев. „Също така, знаете, че бирата е доста калорична. Средно халба 500 мл бира съдържа около 200 калории, затова пивото трябва да се консумира с мярка!“

Може ли да пием алкохол, ако спортуваме или трябва да го забравим, ако решим да посетим фитнеса? Изследвания показват, че бирата е полезна при спортуване.

„Както споменахме, бирата има своите предимства и ползи и може да бъде включена в менюто ви, когато спортувате, тренирате и следвате конкретни цели, но това трябва да бъде с мярка и съобразено!“, настоява Сариев.

„Не бих препоръчал консумацията на какъвто и да е алкохол точно преди или след тренировка“, съветва Стилиян. „В Почиващ ден (от спортни тренировки) – да, но пак подчертавам много важно нещо – съобразено и с мярка!“

Австрийски учени са открили, че безалкохолна бира с добавен натрий е подходяща за спортуващи.

Коя е най-добрата хидратация след спорт?

„Не само след спортна дейност, а като цяло в ежедневието ни водата е необходима за хидратацията на твлото. Също така, водата е едно най-важните неща за растежа на муслулите, а и, както е известно на всички, ⅔ от съдържанието в човешкото тяло е вода и тя е изкючително полезна за човека, особено за спортиващи хора“, заключава спортистът.

Благодарим за анализа, Стилиян Сариев!

Може да прочете още съвети на Стилиян Сариев за здраво и красиво тяло.

Стилиян Сариев има над 14 хиляди последователи в своя профил в Instragram – sariew_, където можете да се обръщате към него и за други съвети, свързани със спорта и фитнеса.

За настроение на всички представяме и видеото на една от най-популярните певици в България – Яница, „Шампионка“, в което Стилиян Сариев изпълнява главния мъжки герой:

Снимка на Стилиян Сариев във фитнес зала: Instagram.com/sariew_