Червено вино и червено грозде срещу депресия

червен овино и грозде

Червено вино и червено грозде помагат срещу депресия

Съединението ресвератрол, което се съдържа в изобилие в червено вино и червено грозде, помага срещу депресия, твърдят учените.

Учени от Медицинското училище на университета на Южна Каролина, САЩ, са установили с помощта на гризачи, че червеното грозде и виното от него помагат срещу депресия, предаде индийската информационна агенция БТА.

Опитните животни са били подложени на въздействието на социален стрес. Специалистите са открили, че ресвератролът, който е натурално противовъзпалително съединение, съдържащо се в червеното грозде и респективно в червеното вино, намалява възпаленията в организма и предотвратява развиването на депресия.

Предвижда се да започнат и клинични изпитания. Те ще помогнат по-точно да се оцени ефективността на натуралните противовъзпалителни съединения в борбата с депресията.

Предишни научни изследвания показаха, че червено вино може да помогне на хората с наднормено тегло да изгарят по-добре мазнините и да подобри работата на черния им дроб. Червеното също защитава кръвоносните съдове от увреждане и намалява нивото на лошия холестерол в кръвта и така помага за здраво сърце и при диабет, а като цяло червеното вино засилва имунитета и възпира стареенето на клетките.

Zdraven.bg предупреждава да се внимава с количеството поет алкохол и поздравява всички читатели със специална колекция на песни за вино:

Снимка на червено вино и грозде: Equipe Integrada