Червено вино и черен чай срещу грип и настинка

червено вино

Съединения в червеното вино и черния чай помагат срещу грип и настинка.

Консумацията на повече черен чай и червено вино може да помогне за справяне с острите симптоми на грипа, твърдят американски изследователи.

Черният чай и червеното вино съдържат флавоноиди – вещества, известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. При разграждането им от специфични чревни бактерии се отделя химикал, който стимулира имунната реакция.

Флавоноидите обичайно присъстват в менюто ни. Това, на което набляга настоящото изследване е, че те си съдействат с чревни микроби, за да ни предпазват от грип и други вирусни инфекции. Това означава, че е важно не само изобилното им присъствие в храната, но и задействането на точните микроорганизми, които да ги използват, за да контролират имунната реакция, обясняват авторите на изследването от Вашингтонския университет, цитирани от агенция БТА.

Веднъж идентифицирали специфичните чревни бактерии, специалистите са установили, че при разграждането на флавоноидите те произвеждат определен химикал, който предизвиква имунна реакция.

В тестове с химикала, наречен DAT, при третирани с него заразени с грип мишки са наблюдавани по-малко белодробни увреждания, отколкото при нетретирани гризачи.

Третирането с въпросния химикал не лекува грипната инфекция, а само отслабва симптомите.

Микробите и DAT не предпазват от самата инфекция, но химикалът пречи на имунната система да нанесе по-сериозни поражения на белодробните тъкани, отбелязват още изследователите.

По данни на Световната здравна организация в света годишните смъртни случаи, свързани с грип, са между 250 000 и 500 000.

Резултатите от настоящото изследване на учените са публикувани в специализираното издание Science на 4 август 2017 г.

За любителите на червено вино Zdraven.bg представя специална колекция от песни за вино:

Снимка на чаша червено вино: Брендън ДеБринкат