Червено вино от мускадин подмладява кожата

мускадин

Безалкохолно червено вино от сорта мускадин подмладява кожата при възрастните жени.

Червено вино от сорта грозде Мускадин, характерен за югоизточните райони на САЩ, подмладява кожата, като подобрява еластичността й. Това съобщиха в прессъобщение от Университета на Флорида, публикуван в Eurekalert на 24 юли 2023 г.

В изследването участвали 17 жени на възраст между 40 и 67 години, като половината от тях пиели по 300 милилитра, равностойно на количество две чаши безалкохолно вино от мускадин дневно, а другите приемали плацебо напитка с подобен вкус, но без полифеноли. Консумиралите вино правели това 6 седмици, след което след 3 седмици въздържание, продължавали нови 6 седмици консумация.

Учените установили, че еластичността на кожата и овлажняването й се подобрили значително на тези, които консумирали виното, сравнени с тези, които приемали плацебо, след двата 6-седмични периода на прием.

Изследователите не забелязват значителна разлика в количеството бръчки по кожата. Участниците показали подобрения в гладкостта на кожата и по-малко доказателства за възпаление и оксидативен стрес в сравнение с първоначалното ниво, но нямало значителна разлика в тези фактори между приемалите безалкохолното вино от мускадин и плацебото.

Изследването, представено на годишната среща на Американско дружество по хранене (NUTRITION2023), проведена в Бостън на 22-25 юли 2023 г., дава надежди за разработване на нови средства срещу ефекта от стареенето.

„Мускадиновото грозде има уникален полифенолен профил в сравнение с други червени сортове. Нашето изследване показва, че полифенолите на произведеното от него вино имат потенциал да подобрят състоянието на кожата, по-специално еластичността и трансепидермалната загуба на вода при жени на средна и в по-напреднала възраст“, каза д-р Линдзи Кристман от университета на Флорида, която е съавтор на изследването.

Заради намалялата еластичност кожата се отпуска с годините. Запазването на влагата в нея осигурява по-ефикасна бариера срещу увреждания.

„Това кръстосано проучване показа, че шест седмици консумация на безалкохолно вино от мускадин е довело до подобряване на определени кожни параметри, свързани със стареенето, като еластичност на предмишницата и защитната функция на кожата на лицето, в сравнение със състоянието преди проучването и с тези, приемали и плацебо,“ каза Кристман. „Това вероятно се дължи на намаляване на възпалението и оксидативния стрес.“

Тъй като проучването включва само 17 участници, повтарянето му с по-голяма и по-разнообразна група от хора би помогнало да се потвърдят и засилят констатациите. В допълнение, повечето налични в търговската мрежа мускадови вина съдържат алкохол и изследователите предупреждават, че пиенето на вино с алкохол може да доведе до различен резултат.

Сортът Мускадин (Vitis rotundifolia) не бива да се бърка с популярния сорт грозде Мускат.

Снимка на мускадин: Robbie Bracco / Pixabay