Червено вино полезно колкото фитнес

червено вино

Една чаша червено вино е полезна колкото фитнес тренировка.

Червеното вино е много полезно за здравето и изпиването само на една чаша има същия ефект, като тренировка във фитнеса.

Изводът е направен от изследване на учени от университета в Алберта, Канада. Те са проучили въздействието на съдържащата се в тази напитка естествена съставка ресвератрол, който е силен антиоксидант. Тествана върху мишки, тя подобрява физическата им кондиция на всички нива.

Според автора на проучването Джейсън Дайк ресвератролът показва сходни резултати с усилена тренировка, цитира агенция БТА.

Умерената консумация на червено вино може да помогне на хората, които искат да посещават фитнеса, но поради някакви увреждания не могат да го сторят.

Умерената консумация на червено вино заздравява сърцето, мускулите и костите.

Червеното вино обаче не може да ни изгради спортна фигура, както тренировките, заради високите си калории. 250 милилитрова чаша червено сдържа 215 калории, което е високо ниво. Но този недостатък лесно може да бъде компенсиран с повече движение.

Червеното вино също така е полезно за избягване на кръвни съсиреци, то забавя стареенето на мозъка, предпазва от рак на дебелото черво и от диабет тип 2.

Изводите на учените от Университета на Алберта са публикувани в специализираното издание The Journal of Physiology на 9 април 2012 г.

За любителите на червено вино Zdraven.bg представя специална селекция от песни за вино:

Но знайте, че спортът е здраве и настроение! Затова поздравяваме всички със колекция с песни, в чийто видео клипове се спортува, малко или повече:

Снимка на чаша червено вино: Чинг а Линг