Червено вино помага при инфекции

Пиенето на червено вино е полезно срещу тежки инфекции, твърдят експерти.

Екип от учени от университета в Глазгоу, Шотландия, съобщи, че е открил антиоксидант, съдържащ се в големи количества в червеното вино, позволяващ да се предотвратят инфекции, които могат да се превърнат в сепсис, предаде агенция АФП.

Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в кожата на гроздовите зърна и в много по-големи количества в червеното вино, отколкото в бялото. Вече е установено, че той има не едно благотворно въздействие – предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и е полезно в борбата с рака.

Британските учени, които изследвали две групи мишки, изложени на инфекциозен агент, установили, че тези, които не са били подложени на предварително лечение на основата на ресвератрол, развивали тежка реакция, наподобяваща сепсис при хората, който може да доведе до общо увреждане на органите и смърт. За сметка на това мишките от групата, която получила ресвератрол, не развила никаква инфекция.

Според учените ресвератролът предотвратява образуването на два ензима, играещи основна роля за възникването на тежки възпаления.

Тежките инфекциозни заболявания като сепсисът са много трудни за лечение и много хора умират заради липса на лечение, обясни д-р Алирио Мелендес, учен от университета в Глазгоу.

Освен това много хора, които са преборили сепсиса, влошават качеството си на живот заради нанесените от инфекцията вреди на различни вътрешни органи. Крайната цел на нашето изследване е да открием нова терапия, която може да помогне за лечението на тежки възпалителни заболявания, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС.

Zdraven.bg предупреждава да се внимава с количеството поет алкохол и поздравява всички читатели със специална колекция от песни за вино:

Снимка: Адам Броукс