Червено вино предпазва слуха

Червено вино предпазва слуха от загуба, твърдят експерти.

Полезно вещество в състава на напитката червено вино предпазва слуха и намалява риска от оглушаване, установиха американски учени.

Изследването установило, че химическото вещество ресвератрол, което се съдържа в червените сортове грозде, предпазват от загуба на слуха, предизвикана от шума.

За целите на експеримента съставката била инжектирана на мишки, които след това били изложени на силен шум за дълго време.

Учените установили, че вероятността да получат дълготрайно увреждане на слуха е малка. Веществото ресвератрол помага и в борбата с Алцхаймер, рак и други заболявания, свързани с напредването на възрастта, съобщи авторът на изследването д-р Майкъл Сейдман от болница Хенри Форд в Детройт.

Ресвератрол е много силно химическо вещество, което изглежда предпазва от възпалителни процеси в тялото, свързани с остаряването, познавателните способности и загубата на слуха, заяви изследователят, цитиран от агенция БГНЕС.

Загубата на слух засяга един на всеки петима души, а слухът постепенно намалява с напредването на възрастта.

Давайки ресвератрол на животните, ние успяхме да намалим загубата на слуха и на познавателните възможности, съобщи още д-р Сейдман.

Zdraven.bg напомня, че въпреки полезните качества на червеното вино, е добре да се въздържаме от прекалената консумация и поздравява всички читатели и почитатели на червеното вино с колекция от песни за вино:

Снимка: Куин Домбровски