Червено вино помага срещу диабет, обявиха експерти.
Съставка в червеното вино може да помогне в борбата срещу диабет, съобщи агенция BBC, позовавайки се на резултатите от американско изследване.
Специалисти от Университета на Тексас, САЩ, са установили, че антиоксидантът ресвератрол, който се съдържа в ципата на зърната грозде и в по-големи количества в червено вино, стимулира производството на инсулина, когато се инжектира директно в мозъка на мишки. Химикалът оказва благоприятен ефект дори когато на гризачите се дават мазни храни.
Откритието на американските учени показва, че ресвератролът осигурява защита срещу диабет тип 2, като въздейства пряко върху някои протеини в мозъка.
Предишни изследвания са показали, че ресвератролът проявява противодиабетни свойства, когато се приема орално, но досега учените не са били наясно кои тъкани в тялото посредничат при този процес.
Данните от настоящето проучване сочат, че мозъкът играе важна роля като посредник.
Zdraven.bg предупреждава да се внимава с количеството поет алкохол и поздравява всички читатели със специална колекция от песни за вино:
Снимка: Нейл Гоулд