Червено месо увеличава риска от диабет с почти 50%, твърдят учените.
Хората, които увеличават консумацията на червено месо в своята диета, са изложени на по-голяма опасност от диабет от втори тип, предупреждават американски учени.
Изследователите установили, че повишаването на яденето на червено месо с повече от половин порция на ден увеличава с 48% риска от диабет в следващите четири години. Намаляването на консумацията на червено месо със същото количество пък понижава с 14% риска от заболяването.
Експертите съобщават, че връзката може да се дължи на мазнините, които се съдържат в червеното месо, повечето от които наситени мазнини.
Диабет от втори тип до голяма степен е свързан с начина на живот като наднормено тегло или затлъстяване, воденето на заседнал начин на живот и следването на нездравословна диета.
За целите на изследването си учените анализирали данни от предишни американски проучвания с участието на около 150 000 мъже и жени, осъществени от Харвардския университет в САЩ, при които диетата се оценявала чрез въпросници за хранителните навици, пише агенция БГНЕС.
Изследването установило, че в сравнение с групата участници, които не променили консумацията си на червено место, хората, които я увеличили с половин порция на ден, повишили с 48% риска от диабет в следващите четири години. Намаляването на консумацията с половин порция дневно довело до понижаване на риска с 14%.
Предишно изследване на японски учени показа, че консумацията на червено месо увеличава риска от диабет при мъжете с 1.4 пъти.
Снимка: Will Merydith