Черен списък на храни с ГМО

шоколад

Съставиха черен списък с продукти, съдържащи ГМО, за които се препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме здрави.

Много учени ни препоръчват да избягваме всяка храна, която съдържа генно-модифицирани организми.

Основният проблем е, че не знаем в кои продукти те се съдържат. При етикетирането на стоките, които се продават в ЕС, вкл. България, някои са отбелязани, макар с малки букви – като шоколади, сладоледи и под.

Макар българското правителство да не откри ГМО в околната среда на България, в интернет беше публикуван списък с производителите на храни, които ни тъпчат с ГМО, за който се твърди, че бил съставен от природозащитната организация Грийнпийс.

Грийнпийс публикува свое официално и подробно ръководство за потребителя Как да избегнем храните с ГМО (на английски във формат PDF).

В този черен списък попадат производители, които използват ГМО с цел овкусяване, оцветяване или опресняване на продуктите. Там могат да се видят имената на някои от най-големите производители и вносители на пакетирани хранителни продукти и безалкохолни напитки на територията на България.

Част от предлаганите от тях продукти се произвеждат у нас, а другите се внасят от страните – членки на ЕС, и на място получават български опаковки и етикети.

Когато сте в магазина, избягвайте следните марки продукти:

нещата във веригата за бързо хранене McDonald’s (както във фалшивата БГ-верига, така и в истинската в чужбина)

продукти на Nestle като шоколади и шоколадови десерти (с марки Nestle, Kit Kat, Lion, LZ, Кума Лиса, Житен дар и др), сладоледи (сред които Boss, Familia, Nirvana, Aloma и др.), вафли Мура, напитката Nesquik

продукти на Mondelēz (Монделийз), които закупиха Kraft Foods; сред марките шоколад, чипс, кафе, напитки, детски храни, бисквити, десерти, сладоледи, дъвки са: Milka, Oreo, Своге, Jacobs, Cadbury, Tang, Trident

безалкохолните напитки на Coca Colla: Соса-Соla, Sprite, Fanta, Kinley

безалкохолните напитки Pepsi и 7Up

млечните продукти на Danon: кисело мляко (вкл. На баба), подсладени десерти, сирене, детски напитки

шоколадови десерти, шоколади, сладоледи, какао като Snickers, Mars, Twix, Milky Way, Ferrero Rocher, Cadbury, Parmalat

продукти на Heinz – кетчупи, майонези, сосове, за които в Израел е забранена продажбата им като такива продукти, уж кетчуп

продукти на Unilever като детските им храни, сухите им супи, сосове, майонези вкл. под марките им Hellman’s и BestFoods

супи Campbell

бонбонките M&M

чай Lipton

бебешките храни Hipp като адаптирани млека и бебешки пюрета

продукти на Uncle Bens (които са собственост на Mars) като ориз, кетчуп, сосове

Посочените марки са на производители, които са сред най-големите рекламодатели в България, и се разчита на неосведомеността на купувача, а правителстото ни не провежда информационна кампания за вредата им. През май 2014 г. руският премиер Медведев обяви, че производителите на продукти с ГМО трябва да бъдат наказвани като терористи, цитира Russia Today.

Препоръчваме стриктно да четете етикетите на това, което купувате! Че току-виж попаднете на партида без ГМО!

Източници: pik.bg; greenpeace.org; ghorganics.com; topfoodfacts.com
Снимка: Хитоми