Черен чай за здрави кости

черен чай

Три чаши черен чай на ден правят костите по-здрави.

Пиенето на три чаши черен чай дневно може да намали риска от фрактури на бедрената кост с почти една трета, установи ново изследване.

Учени доказали, че елементарният навик всеки ден да се пие черен чай може да е силно оръжие срещу остеопорозата, заболяване, при което костите стават крехки и чупливи.

Ефектът се крие в съдържанието на флавоноиди в черния чай, които могат да забавят застаряването на населението и да предпазят от отслабване на костите.

В продължение на години, учените са подозирали, че тези антиоксидантни химикали помагат за намаляване на риска от сериозни болести като рак и сърдечни заболявания. Но най-новите тестове показват, че пиенето на черен чай предпазва костите по време на процеса на стареене, съобщава агенция БГНЕС.

Най-застрашени от остеопороза са жените, които пушат, пият и имат наследствена предразположеност. Но диетата също е от решаващо значение – лошите хранителни навици на младини са решаващи за развитието на болестта в по-късен етап от живота.

Резултатите показват още, че тези жени, които пият три или повече чаши черен чай всеки ден са с 30% по-малко вероятно да развият остеопороза от тези, които пият само по една чаша чай. Всяка чаша черен чай намалява риска от фрактура с 9%.

Снимка: Патрик Спесял