Черен чай удължава живота

черен чай

10-годишно проучване доказа, че черният чай удължава живота.

Пиенето на черен чай е свързано с по-нисък риск от смърт, показва проспективно проучване.

Проучването показва, че в сравнение с хората, които не пият чай, при хората, които консумират две или повече чаши черен чай всеки ден, рискът от смъртност е с 9-13% по-нисък, твърдят изследователите, за което съобщава пресцентърът на Националния институт по здравеопазване на Великобритания (NIH), цитиран от агенция БГНЕС.

Констатациите, публикувани в „Annals of Internal Medicine“ на 30 август 2022 г, сочат, че резултатът е един и същ, независимо от това дали човекът добавя мляко или захар към чая си, или каква е предпочитаната от него температура. Резултатите са еднакви и независимо от генетичните варианти, които влияят върху скоростта, с която хората разграждат кофеина.

Изследователите от Националния институт по здравеопазване на Великобритания са използвали данни от Биобанката на страната, в която 85% от половин милион мъже и жени на възраст от 40 до 69 години са съобщили, че редовно пият черен чай. От тях 89% твърдят, че пият черен чай. Проучването е проведено с въпросник, на който е отговорено от 2006 до 2010 г. и е проследено в продължение на повече от десет години.

Фернандо Родригес Арталехо, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Автономния университет в Мадрид, определи изследването като „значителен напредък в областта“.

Той заяви, че повечето проучвания са проведени в Азия, където зеленият чай е най-разпространен, а малкото извън континента са „малки по обем и с неубедителни резултати“.

Арталехо каза: „Тази публикация показва, че редовната консумация на черен чай (най-широко консумираният чай в Европа) е свързана с намаляване на общата смъртност и особено на смъртността от сърдечносъдови заболявания в продължение на 10 години при възрастно население на средна възраст, предимно бяло.“

Снимка на черен чай: James Allen / Pixabay