Черен шоколад намалява риска от хипертония

черен шоколад

Установена е връзка между консумацията на черен шоколад и намаления риск от есенциална хипертония.

Екип от кардиолози в болницата Shaoxing People’s Hospital, работещ с колега от болницата Zhuji People’s Hospital, и двете в Китай, откри връзка между консумацията на черен шоколад и намаляването на риска от есенциална хипертония.

Проучването е публикувано в списание „Scientific Reports“ на „Nature“ на 10 януари 2024 г.

Експертите са анализирали данни, получени от MRC Integrative Epidemiology Unit към Бристолския университет, които включват генетични профили на 64,945 души от европейски произход. Изследвано е влиянието на консумацията на черен шоколад върху риска от заболявания като сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци, инсулт, коронарна болест на сърцето и есенциална хипертония.

Установена е значителна връзка между редовната консумация на черен шоколад и намаления риск от есенциална хипертония, както и известна връзка между консумацията на черен шоколад и намаления риск от венозен тромбоемболизъм. Не е установена връзка с други заболявания.

Хипертонията се определя като хронично високо кръвно налягане. Терминът есенциална хипертония се използва, когато причината за високото кръвно налягане е неизвестен фактор, а не някакво друго заболяване, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка на черен шоколад: Ri Butov / Pixabay