Черен шоколад помага за отслабване

Черен шоколад помага за отслабване, твърдят експерти.

Американско изследване разкрива нови добродетели на черния шоколад – когато се консумира в умерено количество и съчетан с добра хигиена на живот, той помага за намаляване на теглото.

Въпреки голямото количество калории, които той съдържа, черният шоколад е добър за метаболизма, сочи изследване върху хиляда души в САЩ.

Хората, на средна възраст 57 години, които консумират черен шоколад средно два пъти седмично и спортуват средно 3-4 пъти седмично, имат по-нисък индекс на телесната маса от онези, които не консумират шоколад толкова често.

Индекс на телесната маса показва съотношението между ръст и тегло и помага да се изчисли рискът за болести, свързани с наднормено тегло или с по-ниско от нормата тегло.

Преди да погълнете блокче шоколад дневно, припомнете си, че то съдържа 200 калории от захар и наситени мазнини“, припомня Нанси Коперман. “Ограничете се до 28 грама черен шоколад или какао с малко захар дневно, съветва тя.

Други изследвания досега са показали, че шоколадът е богат на полифеноли. Това са мощни естествени антиоксиданти, които редуцират стреса и намаляват риска от сърдечно-съдови, ракови и други заболявания. Ако се консумира при водене на здравословен живот, шоколадът не води до напълняване.

Тъкмо обратното, шоколадът позволява да се контролира теглото, уточнява друг учен – директорката на клиниката за сърдечно-съдови заболявания в болница Ленокс Хил в Ню Йорк, Сюзан Стейнбаум, цитирана от агенциите БГНЕС и АФП.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

Снимка на парчета шоколад: Сиостра Ночи