Черен шоколад срещу стрес

Черен шоколад помага срещу стрес, твърдят учените.

Международно изследване показа, че яденето на едно парче черен шоколад всеки ден понижава нивата на хормоните на стреса и тревожност, съобщиха агенция Ройтерс и в-к Dayly Mail.

Черният шоколад освен това възстановява равновесието на други химични вещества в тялото в моменти на голям стрес и намалява риска от сърдечни заболявания, обяви actualno.com.

Германски, холандски и швейцарски учени изследвали 30 доброволци, които трябвало да закусват сутрин и след обед с по 20 грама шоколад в продължение на две седмици.

Eкспертите установили, че всекидневната консумация на 40 грама черен шоколад в продължение на две седмици е достатъчна да регулира метаболизма на хората и да намали тревожността им.

Полезният ефект на черното лакомство се запазва дълго време, пише изданието Journal of Proteome Research.

Предишни изследвания са показали, че само 6,7 грама черен шоколад дневно намаляват риска от сърдечно заболяване с една трета. Ефектът се дължи на растителните химикали флаваноли, които потискат възпалението, свързано със сърдечно заболяване, намаляват кръвните съсиреци и пазят от диабет и високо кръвно налягане.

Диетолозите предупреждават обаче, че шоколадът от магазина съдържа често високо количество мазнини и захар и ако се яде необуздано, може да доведе до напълняване.

Снимка: Илкер

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад: