Череши срещу подагра

Череши помагат срещу подагра, твърдят експерти.

Консумацията на череши намалява с една трета опасността от пристъпи на подагра при хора, които вече са развили заболяването, показва американско изследване.

Учените наблюдавали 633 пациенти, страдащи от подагра, в продължение на една година и установили, че консумацията на череши в продължение на два дни, оказва влияние върху намаляването на вероятността от пристъпи.

Пациентите, които приемали до три порции пресни череши или консумирали сок от череши, намалявали с 35% опасността от пристъпи спрямо хората, които избягвали вкусния плод. Една порция се равнява на съдържанието на половин чаша сок или 10 до 12 череши.

Предишни изследвания показаха, че химическите вещества в плода намаляват нивата на пикочната киселина в кръвта, припомня агенция БГНЕС. Подаграта е форма на артрит, причинена от кристализирането на пикочната киселина в ставите, което води до остра болка и подуване. Най-често засегната е ставата на палеца на крака, но заболяването може да се развие във всяка друга става.

Когато черешите били комбинирани с лекарството алопуринол, понижаващо нивата на пикочна киселина, пристъпите на подагра намалявали с до 75% спрямо избягването на лекарството или черешите.

Нашето изследване показва, че консумирането на череши или екстракт от череши намалява опасността от пристъп на подагра. Рискът продължава да намалява с увеличаването на консумацията на череши до три порции в продължение на два дни, заяви ръководителят на изследването проф. Юцин Чжан от Бостънския университет в САЩ. Приемането на повече от три порции череши няма никакъв положителен ефект.

Снимка: Gabor Suhajda