Черешово мляко срещу безсъние

Прясно мляко със сок от череши или вишни подобрява съня.

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет.

За подобряване на съня е препоръчително преди лягане да се пие топло мляко със сок от череши или вишни, пише британския вестник Express, позовавайки се на американско изследване.

Много специалисти съветват преди лягане да се консумира прясно мляко. За по-ефикасното действие с цел подобряване на съня експерти от САЩ препоръчват към него да се добавя сок от вишни.

Богатото на протеини мляко съдържа аминокиселината триптофан. Тя допринася за освобождаване на хормона серотонин, който участва в производството на хормона на съня мелатонин.

Черешите и вишните са сред малкото храни, които естествено съдържат мелатонин. Подобно на млякото, вишневият сок също е източник на триптофан, който помага за образуването на сератин. А сератонинът играе ключова роля за цикъла на съня. Освен че намалява възпаленията, той може да помогне за подобряване на нивата на настроение и тревожност.

Изследователи са открили, че пиенето на сок от черешов или вишнев сок два пъти на ден в продължение на две седмици спомогна за увеличаване на времето за сън с близо 90 минути при възрастните хора с безсъние.

Проучването, озаглавено Ефикасност на вишневия сок за предотвратяване на симптомите на мускулни увреждания, показва, че вишните могат да намалят мускулните увреждания и да предотвратят загубата на сила.

Съавторът на проучването д-р Франк Л. Грийнуей, директор на клиниката за амбулаторни изследвания в Pennington Biomedical Research Center в към Университет на щата Луизиана, и неговите колеги след това изучавали дрямката в контролирана среда, използвайки нощна полисомнография за оценка на ефективността на съня, като начало на заспиването и продължителност на съня.

Изследователите са открили, че тези, които пиели сутрин и вечер черешов сок са могли да спят повече от един час всяка нощ в сравнение с тези, които приемали плацебо, и че сънят им е по-ефективен.

За засилване на ефекта се предлага сокът вишни да се смесва с топло прясно мляко вечер.

Снимка на прясно мляко с черешов сок: А. Шефер