Черният шоколад подобрява зрението

шоколад

Хапването на парче черен шоколад може да подобри зрението в краткосрочен план.

Консумацията на няколко хапки черен шоколад може да възстанови и дори да подобри зрението, установиха американски офталмолози.

По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиона души страдат от късогледство. Броят на децата и възрастните с нарушено зрение постоянно расте от средата на миналия век. Причината за това са не само социалните фактори и растящото натоварване на очите, но и гените.

Разпространението на късогледството кара учените и медиците да търсят нови методи за борбата с отслабването на зрението, които да не изискват хирургична намеса. Например, консумацията на големи количества моркови или боровинки помагат на очите по-бързо да се възстановят от различни травми, но не подобряват самото зрение.

Изследователи решили да проверят една популярна народна теория, че консумацията на шоколада подобрява работата на очите, съобщава агенция БГНЕС.

За да проверят това, те са поканили около 30 души с нормално зрение и късогледство. Те са направили няколко теста преди консумацията на 40-50 грама шоколад и след два часа от приемането на шоколада.

Учените отбелязват, чe нито експериментаторите, нито участниците в опитите са знаели, какъв тип шоколад са похапнали и какво точно е проверено, което е осигурило чисти резултати.

Оказало се, че консумацията на тъмен, а не на млечен шоколад с по-малко съдържание на какао, подобрява работата на очите, повишава контрастността, която се проявява особено при четенето на текст с дребен шрифт.

Продължителността на тези ефекти и влиянието им в реалния живот очакват по-нататъшно тестване, заяви ръководителят на екипа д-р Джеф Рабин от Университета на въплътеното слово в Сан Антонио, Тексас. Екипът му публикува резултатите си на 26 април 2018 г. в статия на онлайн изданието JAMA Oftalmology.

Zdraven.bg подчертава, че учените не са използвали нискокачествени шоколади, каквито се продават в българските хипермаркети.

Поздравяваме всички със специална колекция от песни за шоколад:

Снимка на черен шоколад: Джон Лу