Черноморската риба е с минимум химикали

калкан

Черноморската риба в българските води е с химикали в допустимите нива, твърдят български учени.

В черноморската риба няма големи натрупвания на химикали, а нивата на полезните омега-3 мастни киселини са много добри, каза днес проф. Мона Станчева от Варненския медицински университет.

Тя представи резултатите от дългогодишни проучвания върху морските обитатели пред участниците в национален форум с международно участие Море и здраве. Конференцията е част от инициативите на университета, посветени на Международния ден на морето 20 май 2015 г., цитирана от агенция БТА.

Варненските учени са изследвали 10 от най-популярните видове риби, срещани в български води, сред които цаца, калкан, зарган, сафрид, кая.

По думите й в университетската лаборатория са направили и щателен анализ за съдържанието на устойчиви органични замърсители в рибите.

Химикали са открити във всички видове, но концентрацията е много ниска или изобщо няма вредни вещества.

Единственото изключение е карагьозът и сега ще бъдат направени специални изследвания на какво се дължи това, посочи Станчева.

По думите й не е изключено замърсяването при тази риба да е по-голямо, тъй като тя хвърля хайвера си в Дунав, а после живее в морето.

Д-р Дарина Найденова допълни, че най-полезната риба е морската и океанската. По думите й за разлика от сладководните видове, при тях има по-високо съдържание на омега-3 и витамин D.

Найденова посочи, че риба трябва да се консумира поне два пъти седмично, като бременните жени и малките деца трябва да избягват хищните видове, тъй като при тях има риск да се замърсени с метилживак. Според учените водните същества не трябва да се подлагат на голяма термична обработка и е най-добре да се пекат на скара или на фурна.

Найденова представи и резултатите от проучване за консумацията на риба, според което хората над 60 години ядат този вид храна много по-често от младите. По думите й близо 50% от младите хапват риба максимум 1-2 пъти месечно.

Снимка: Криста