Честите грешки при изследвания на мозъка

Изследователи откриха защо и как грешат учените при изследвания на мозъка.

Учените разкриха защо не всички лабораторни научни изследвания на мозъка не важат при човека.

Медицинските изследвания, имащи за цел изпитания върху животни на терапии за лечение на мозъчни заболявания, често са изопачени и показват положителни резултати, които не се потвърждават при хора – това се посочва в проучване, публикувано във вторник. Резултатите от изследването, проведено от Джон Йоанидис и негови колеги в Станфордския университет в САЩ, обясняват защо голям брой привидно ефективни методи за лечение на животни не са ефективни при хора.

Авторите са изследвали 160 публикации за 1 411 разработки с участието на повече от 4 хиляди опитни животни, свързани с лечението на болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер или множествената склероза. Едва осем от разработките показват забележими резултати, а само две от тях позволяват да се постигнат задоволителни резултати при последващата прилагана при хората опитна терапия, твърдят изследователите от Станфорд. Останалата част от изследванията са изкривени от редица проблеми като не добро провеждане, твърде малък обем на опитите или публикуване само на изследвания с “положителни резултати”, посочва агенция БГНЕС.

Литературата относно проучванията на неврологичните заболявания вероятно е много предубедена, се посочва в изследването, публикувано в списание PLoS Biology. Предубедени резултати от опитите с животни може да доведат до неефективни или дори вредни за хората клинични изпитания или до загуба на пари за научни изследвания, добавят авторите. Според тях възможно обяснение за този провал е в биологичните и физиологичните разлики между животни и хора, като тези грешки могат да се обяснят и с аномалии при изследванията или публикациите за тях.

Снимка: Peta_de_Aztlan