Чесън намалява риска от рак на белия дроб

чесън

Яденето на чесън намалява риска от рак на белия дроб, обявиха учените.

Консумацията на чесън два пъти седмично значително намалява риска от страшни болести като рак на белия дроб, показва изследване, проведено в Китай.

Проведено е контролно проучване сред китайското население в периода от 2003 г. до 2010 г., с цел да се проучи връзката между консумацията на суров чесън и рака на белите дробове.

Епидемиологичните данни са били събрани чрез интервюта лице в лице, използвайки стандартен въпросник сред 1424 случая на рак на белия дроб и 4543 здрави контролни доброволци.

След като е нанесена корекция за потенциални объркващи фактори, се установи, че консумацията на суров чесън 2 пъти или повече на седмица е обратно свързана с рак на белия дроб – т.е. колкото повече се яде чесън, толкова повече намалява риска от рак на белите дробове.

Така китайски учени установили, че възрастните, които редовно консумират суров чесън са с 44% по-малко застрашени от развитие на рак на белия дроб. Трябва да се отбележи, че дори, ако пушите или пиете алкохол, яденето на чесън намалява опасността с 30%.

В заключение учените пишат, че е наблюдавана защитна връзка между приема на суров чесън и рак на белия дроб с количиствин модел на реакция на дозата, което предполага, че чесънът потенциално може да служи като химиопревентивно средство за рак на белия дроб. Ефективните компоненти в чесъна при химиопрофилактиката на рака на белия дроб налагат допълнително задълбочено проучване.

Резултатите от изследването са публикувани в специализиранот оиздание Cancer Prevention Research през юли 2013 г.

Други изследвания показват също, че яденето на чесън също така може да предпази организма на човек от злокачествени тумори като рак на дебелото черво.

Освен това чесън помага и за здраво сърце.

Снимка на стар чесън: Адриано Гадини