Чесън помага за свеж и здрав мозък

чесън

Учени разкриха как полезният чесън забавя процеса на стареене и предпазва мозъка.

Хранително вещество в чесъна забавя процеса на стареене и предпазва мозъка, твърдят авторите на задълбочено изследване.

Според екип от учени от Университета в Мисури, САЩ, това вещество дори може да намали риска от развитие на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Ключът е във въглехидратите в суперхраната.

„Чесънът е сред най-консумираните продукти в света. Повечето хора го приемат за „суперхрана“, тъй като е мощен източник на антиоксиданти и съединенията в него имат противовъзпалителен ефект“, обяснява проф. Зезонг Гу – автор на изследването, цитиран от пресслужбата на Университета в Мисури.

Специалистите са изучили производното на въглехидратите на чесъна – FruArg. Учените са наблюдавали как хранителните вещества в чесъна реагират на стреса, предизвикван от условията в околната среда.

Стрес може да възникне заради процеса на стареене, тютюнопушенето, замърсяването на околната среда, черепно-мозъчни травми или злоупотребата с алкохол. Микроглиалните клетки предпазват мозъка от уврежданията. По време на възпалителни процеси техният брой нараства. Те обаче отделят опасно вещество – азотен оксид.

Излишъкът му води до увреждания на мозъка и до развиването на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Изследователите са създали клетъчен модел на стреса.

Вследствие на стреса микроглиалните клетки са се увеличили и са отделяли опасния страничен продукт. Когато учените са добавили в модела FruArg, микроглиалните клетки са започнали да отделят по-малко от азотния оксид. Освен това FruArg е способствал за „производството“ на полезните за мозъка антиоксиданти.

В бъдеще изследователите планират да установят може ли FruArg да се справи с диабет, рак и болести на сърдечносъдовата система.

Резултатите от анализа са публикувани в специализираното издание „Plos One“ на 24 ноември 2014 г.

Предишни научни изследвания показват, че чесън помага срещу рак на белия дроб, носи здрави сърце и венци, както и понижава високото кръвно налягане, припомня Zdraven.bg.

Снимка на чесън: Хафиз Иссадеен