Чесън срещу атеросклероза

чесън

Чесън помага срещу лош холестерол и предпазва от инсулт и инфаркт.

Руски и китайски учените проведоха проучване на реакциите на човешкия организъм към чесъна, което показа, че това растение, популярно в готвенето, е мощно оръжие срещу опасни съдови заболявания.

Резултатите от проучването за терапевтичния ефект на чесъна при сърдечно-съдови заболявания са публикувани в китайското списание Chinese Journal of Natural Medicine.

Един от най-острите нерешени проблеми на съвременната медицина е борбата с атеросклерозата. Това заболяване е причина за развитието на повечето патологии на сърдечно-съдовата система, включително сърдечен удар и инсулт, съобщава агенция БГНЕС.

За да се предотврати атерогенезата, в допълнение към синтетичните лекарства днес активно се разработват ефективни природни аналози, лишени от странични свойства. Както показва работата на учените, чесънът е изключително обещаваща суровина за подобни лекарства.

„Чесънът предотвратява натрупването на холестерол в интимално-медиалния слой на вътрешните стени на кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява образуването на атеросклеротични плаки“, обясни директорът на Научноизследователския институт за хранене и здравословно дълголетие професор Василий Карагодин, цитиран от РИА Новости.

Както обяснява ученият, препаратите на базата на чесън ще могат да поддържат просвета на кръвоносните съдове и дори да разтварят плаки. В същото време липсата на странични ефекти ще позволи да се препоръчва продължителна употреба, дори през целия живот.

Освен това, както са установили учените, чесънът помага за понижаване на кръвното налягане, подобряване на коагулацията на кръвта и нормализиране на липидния ѝ профил.

Според авторите лекарствата на базата на чесън, регистрирани днес като хранителни добавки, ще променят статута си с течение на времето, превръщайки се в лекарства без рецепта.

Китайски учени бяха установили също, че чесън, кромид и праз лук намаляват риска от рак на дебелото черво.

Снимка на купичка с чесън: Памела де Бътлър