Чесън срещу лош холестерол

чесън

Похапването на чесън понижава лошия холестерол.

Чесънът е известен с многобройните си ползи за здравето – от повишаване на либидото до стимулиране на мозъка благодарение на съдържащите се в него антиоксданти, че дори и намалява риска от рак.

Според австралийски специалисти едно от най-ценните качества на зеленчука със специфична миризма е способността му да понижава лошия холестерол, съобщава агенция БТА.

Изследователи от университета на Аделейд, Австралия, са установили, че приеман под формата на хранителна добавка чесънът понижава холестерола с 8%. Това съответства на понижение с 38% на риска от коронарни проблеми при хора с повишен холестерол.

Авторите на проучването отбелязват, че чесънът може да се окаже евтина и ефикасна естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на холестерола като статини без съпътстващите медикаментите странични ефекти.

Специалистите напомнят, че най-ефикасно е да консумира суров чесън. Хората, които не харесват вкуса и миризмата на зеленчука, могат да го приемат под формата на хранителна добавка.

Други естествени начини за понижаване на холестерола са енергичното ходене, отказ от цигари и преработени храни с добавени захар или сол, ограничаването на алкохола, консумацията на минимум пет порции плодове и зеленчуци дневно, хапването на минимум две порции риба седмично, едната от които задължително мазна като шаран, сьомга, херинга, морска пъстърва, скумрия или риба тон.

Снимка: Мистър Грей