Чесън срещу рак и диабет и за здраво сърце

чесън

Чесънът помага срещу рак и диабет и за здраво сърце.

Консумацията на чесън намалява риска от развитието на някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Това установиха учени от Нотингамския университет във Великобритания.

Резултатите от тяхното изследване са публикувани в специализираното издание Trends in Pharmacological Sciences.

Полезният ефект на чесъна се променя в зависимост от начина на приготвяне, но учените все още не са стигнали до единодушие, кой от тях е най-добрият.

Съдържащите сяра съставки в чесъна могат да променят в клетките и тъканите количеството на така наречените сигнални молекули на газообразните вещества, които предизвикват физиологични и биохимични процеси и участват в тяхното регулиране.

В тази област остава огромен простор за намирането на начини да се намали риска от заболявания и да се укрепи здравето на човека, но ние при всички положения се завръщаме към въпроса, как именно тези съдържащи сяра компоненти се преобразуват в процеса на обмяната на вещества, заяви Питър Роуз, един от авторите на изследването, цитиран от агенция БГНЕС.

Чесънът (Allium sativum) и свързаните с него растителни видове са богати източници на серни съединения. Основните роли на чесъна и неговите сярни съставки включват регулиране на съдовата хомеостаза и контрола на метаболитните системи, свързани с хранителния метаболизъм, се посочва още в изследването.

Последни проучвания показват, че някои от тези серни съединения, като диалил трисулфид (DATS), променят нивата на газообразни сигнализиращи молекули, включително азотен оксид (NO), сероводород (H2S) и може би въглероден монооксид (CO) в тъкани на бозайници. Тези газове са важни в клетъчните процеси, свързани със сърдечно-съдовата система, възпалението и неврологичните функции.

Снимка на чесън: Сами Нурми