Чесън срещу рак

чесън

Хапването на чесън помага срещу рак, твърдят експерти. Затова включвайте по-често чесън в ежедневното меню!

Изследване показва, че чесънът е мощен агент в борбата с рака, заявиха учени от Държавния университет на Охайо, САЩ, цитирани от агенция UPI.

Изследване чрез газова хроматография-масспектрометрия установи, че колкото по-голяма е консумацията на чесън, толкова по-ниски са нивата на потенциалния канцерогенен процес нитрозация.

Резултатите сочат, че има обратна връзка между едното и другото, заяви ръководителят на изследването Ърл Харисън. Това означава, че колкото по-голям е маркерът за консумация на чесън, толкова по-малък е този за риска от рак, допълни той.

Процесът нитрозация в повечето случаи започва заради консумация на вещества от някои консервирани храни или на вода, съдържаща нитрати, около 20% от които се превръщат в нитрити.

Харисън отбеляза, че много неща могат да превърнат тези съставки в нитрозамини, много от които са свързани с поява на рак. Чесънът играе някаква роля за потискане образуването на тези съдържащи азот токсични вещества, заключи ученият.

Резултатите от изследването са публикувани в медицинското издание Analytical Biochemistry.

Снимка: Алесандро Паива