Четвърт милион българи страдат от глаукома

очен преглед

Над 3,5% от българското население страда от глаукома.

Според данни, актуализирани в началото на месец март 2018 година, 3.54% от българското население или 248 354 души имат глаукома, съобщиха от ВМА.

Информацията представи началникът на катедра Очни болести, ушни, носни и гърлени болести и орална хирургия професор Лъчезар Войнов по време на лекция пред пациенти, организирана съвместно с пациентска организация Глаукома.

В световен мащаб – към 2013 година 64,3 милиона души са били засегнати от болестта. Очакванията са през 2020 година техният брой да достигне 76 милиона, а през 2040 година – до 111,8 милиона.

Преобладаването на първичната откритоъгълна глаукома е най-високо в Африка, а разпространението на първичната закритоъгълна глаукома – в Азия.

И още статистика – при мъжете вероятността от развитие на първична откритоъгълна глаукома в сравнение с жените е по-голяма. Подобна е тенденцията по отношение на хората, живеещи в градските райони в сравнение с хората в селските райони.

По време на лекцията професор Войнов, който е и национален консултант по очни болести, представи какви са рисковите фактори, начините за изследване и лечение. Той припомни старата максима „Глаукомата каквото вземе, не връща” и подчерта, че единственият доказан метод за ранно диагностициране на заболяването са профилактичните прегледи.

Снимка на очен преглед: ВМА