Четене срещу стрес

Четене помага срещу стрес най-добре, обявиха експерти.

Четене книги или други издания е най-добрият начин за намаляване на стреса и дори само шест минути могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, показва ново проучване.

Този метод работи по-добре и по-бързо спрямо другите методи за успокояване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на спокойствие, показва проучването.

Психолозите смятат, че причината за това е, че човешкият мозък трябва да се концентрира върху четенето и въвличането в света на литературата намалява напрежението в мускулите и сърцето.

Проучването било осъществено сред група доброволци в университета в Съсекс, Великобритания, съобщава агенция БГНЕС. Техните нива на стреса и сърдечният им ритъм били увеличени чрез серия от тестове и упражнения, след което те били подложени на тестове с различни традиционни методи за релаксиране.

Четенето дало най-добри резултати, като намалило нивата на стреса с 68%, съобщава невропсихологът д-р Дейвид Люис. Участниците трябвало да четат на тихо място само шест минути, за да намалят сърдечния си ритъм и да успокоят напрежението в мускулите, открили учените.

Снимка: sxc.hu