Чиа срещу диабет

чиа

Хапването на чиа намалява кръвната захар.

Консумацията на чиа, окачествена като суперхрана, помага за контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2, пише в обстойна статия британското издание Express, цитирана от агенция БТА.

Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране.

Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно и загуба на зрение.

Рискът от повишена кръвна захар може да се намали чрез избягването на определени храни и наблягането на други, като например чиа.

Семената на чиата са отличен източник на фибри, полезните мазнини омега-3 и калций.

За да установят как чиата помага за предпазване от метаболитни състояния като дислипидемия (повишено количество мазнини в кръвта) и инсулинова резистентност – фактори в развитието на диабет, специалисти от университета на Литорал, Аржентина, са направили две изследвания с мишки.

В първия експеримент учените са тествали как здрави гризачи реагират на триседмична богата на захароза диета, в която семената от чиа съставляват основния хранителен източник на мазнини.

Във втория тест здрави мишки са били подложени на тримесечна диета, богата на захароза, така че да развият дислипидемия и инсулинова резистентност. След това режимът на хранене е бил продължен с още два месеца, като в диетата е включена и чиа.

Резултатите от първия експеримент са показали, че консумацията на чиа предпазва от развитие на дислипидемия и инсулинова резистентност. При втория тест гризачите, развили двете състояния, напълно са се възстановили от тях след включването на семената чиа.

Снимка на чиа: Филип Александер Ернст