Чиа срещу хипертония

чиа

Шепа семена от чиа помагат срещу високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане често остава незабелязано. Ако все пак сте наясно, че имате подобен проблем, шепа семена от чиа може да помогне за справяне с него, пише британското издание Express, позовавайки се на британска специалистка.

Медицинският консултант д-р Сара Бруър отбелязва в публикация в сайта си Mylowerbloodpressure.com, че хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от полезните свойства на чиата.

Семената чия са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства, които оказват благоприятен ефект върху кръвното.

Специалистката се позовава на резултатите от изследване с 26 доброволци с диагностицирано високо кръвно налягане. Само 17 от тях са пиели понижаващи стойностите му медикаменти.

За целите на изследването част от участниците са приемали 35 грама смлени семена от чиа всекидневно, а останалите – плацебо.

В края на периода било отчетено съществено понижение на кръвното налягане при доброволците, приемали чиа. При участниците на плацебо не била наблюдавана промяна в показателите.

Смлените семена от чиа могат да се използват за поръсване на ястия, а несмлените могат да се приемат с течности, в смутита или в продукти като палачинки или мъфини.

Д-р Сара Бруър напомня, че тъй като е с високо съдържание на фибри, чиата трябва да се консумира умеренo с достатъчно количество течности, за да се избегне подуване или стомашна болка, цитира агенция БТА.

Снимка на чиа: Марко Верх