Чили забрани шоколадовите яйца и детското меню на Макдоналдс


Kinder Surpise

Правителството на Чили забрани някои вредни храни в борбата със затлъстяването, придобило вече застрашителни размери.

Вече няма да има изненади за децата в Чили, след като правителството забрани шоколадовите яйца на Kinder Surprise, наричани също яйцето на дявола, както и детското меню с играчка в Макдоналдс. Причината – консумирането им вреди на детското здраве и води до затлъстяване на децата.

Чили прие законодателни мерки за налагане на по-здравословно хранене като част от борбата срещу затлъстяването.

Според новоприетия закон на етикетите трябва задължително да са отбелязани стойностите на захар или наситени мазнини, съдържащи се в продукта.

Чили се нарежда в света като пионер в налагането на здравословно хранене, изтъкна министърът на здравеопазването Кармен Кастильо в комюнике.

Чили обаче е и един от най-големите консуматори на газирани напитки.

Днес повече от 60% от чилийците и една трета от децата под 6 години са със затлъстяване.

Законът защитаващ здравословното хранене влиза в сила от 28 юни 2016 г., след като бяха необходими пет години, за да бъде гласуван и четири години, за да се даде време на хранително-вкусовата индустрия да се адаптира.

Това е най-взискателният закон в света, който следва препоръките на Световната Здравна Организация, заяви пред Асошиет прес Палома Чучи, регионален представител на СЗО.

Целта му е преди всичко да пази здравето на децата, като в училищата се забранява продажбата на вредни храни – богати на сол, захар, мазнини и висококалорични, както и рекламирането им пред деца под 14 години. Такива храни се забранява да бъдат придружавани с играчки, което слага край на продажбата на Kinder Surprise или детското меню Happy meal в Макдоналдс.

За разлика от американският гигант в бързото хранене, който може да се приспособи към тези изисквания и да премахне играчките в детското си меню, италианската компания Ferrero, която предлага и много други захарни изделия, остава извън чилийския пазар. Италианският производител, който пусна в продажба през 1972 г. прочутите си шоколадови яйца с играчка, заяви, че ще сезира международното право, тъй като се засяга репутацията на един от най-известните му продукти.

Все пак обаче не бива да се забравя, че Kinder Surprise е забранен в САЩ по силата на нормативна мярка от 1938 г, която забранява да се свързва хранителен продукт с каквото и да е било друго вещество, което не е хранитерно, в случая играчка, припомнят агенциите АФП и БГНЕС. Нелегалният внос на Kinder Surprise в САЩ се наказва с глоба по 2500 щатски долара за всяко яйце.

Представяме и забавно видео как американци за първи път пробват шоколадовите яйца Kinder Surprise, внесени нелегално от Канада:

Снимка: Коралие Ферейра

loading...