Чили сосът предпазва от рак.
Още полезно действие върху организма на соса Чили, открито от учени, радва любителите на лютото.
Консумацията на Чили сос е превантивна мярка срещу рак, установиха китайски учени, цитирани от агенция БТА.
Специалисти от университета на Хънан са установили, че две от основните вещества в лютия сос – капсаицин и 6-джинджерол, осигуряват защитен ефект срещу злокачествени заболявания.
В експерименти с мишки изследователите са открили, че капсаицинът, придаващ лютивина на соса, кара раковите клетки да се самоунищожават.
Химикалът 6-джинджерол – ключово вещество в джинджифила, се свързва с клетъчни рецептори, играещи роля в туморния растеж.
Прибавянето на люто към ястията носи различни здрави ползи за тези, които го обичат – носи дълголетие и здраво сърце, прочиства синусите и дори помага за отслабване.
Снимка: Даниел Хенсон