Чипс забавя психическото развитие на децата

Хапването на чипс и пържени картофи води до забавено психическото развитие на децата, алармират учените.

Лекарите отдавна предупреждават за рисковете от прекаляване с чипс, но ново изследване разкри вреда от пържените картофени хапки върху психиката на малките деца.

Чипсът вреди на холестерола в кръвта и води до наднормено тегло. Също така има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система, а в ранна детска възраст води до проблеми в психическото развитие.

Изследователи от университета в Бристол, Великобритания, провели задълбочено проучване на проблема. Те изследвали група деца между 3 и 4 години, някои от които консумирали чипс всеки ден. Резултатите при тях показали нарушения на паметта, ниско ниво на творческо мислене и понижена концентрация, съобщава агенция БГНЕС.

Такива деца намаляват успеха си в училище и имат поведенчески проблеми в семейството и в класната стая. Изследването показва, че причината за проблема са наситените мазнини в продукта. Те пречат на правилното функциониране на мозъка на детето и неговото хармонично развитие . Най-тревожен е фактът, че последствията от прекомерната употреба на чипс в ранна възраст са необратими.

Ето защо специалистите препоръчват на родителите напълно да премахнат пържените картофи и чипса от диетата на децата си.

Снимка: Stuart Spivack