Чип предупреждава за епилепсия


Учените създадоха устройство, което предупреждава за епилепсия.

Малко устройство, имплантирано в мозъка на хора, страдащи от епилепсия, за първи път може да предсказва пристъп на заболяването, съобщиха австралийски учени.

Устройството, което има потенциала да спасява човешки животи, работи с електроди, които наблюдават електрическата дейност в мозъка на болния, съобщават учените, чието изследване е публикувано в изданието Lancet Neurology. Електродите са свързани с второ устройство, имплантирано под кожата на гърдите, което предава данните безжично към ръчно устройство, което изчислява вероятността от припадък.

Устройството светва в червено при висок риск, в бяло при умерен риск и в синьо при слаба вероятност от припадък. Информацията за това кога може да се случи припадък може драматично да подобри качеството на живот и независимостта на хората с епилепсия и може да им позволи да избягват опасни ситуации като шофиране или плуване, заяви ръководителят на изследването Марк Кук от университета в Мелбърн, Австралия, цитиран от агенция БГНЕС.

Освен това то дава на болните от епилепсия свободата да вземат лекарство, спиращо припадъка преди началото на пристъпа, а не постоянно. Епилепсията е хронично заболяване, характеризиращо се с повтарящи се припадъци. Те са причинени от прекомерно електрическо изпразване на група мозъчни клетки. Най-голямата опасност е от падания и наранявания, които се получават, когато пациентите губят съзнание. По данни на Световната здравна организация около 50 милиона души в света, 80% от които в развиващите се страни, страдат от това заболяване.

Изследователите твърдят, че около 30-40% от пациентите не могат да държат под контрол припадъците си със съществуващото лечение. Новата технология може да се окаже особено полезна за тях. Учените тествали имплантите върху 15 пациенти и установили сравнително малко вредни последици като инфекция или изместване на устройството. Системата предвидила точно припадъците с “висока степен на предупреждение” в 65% от случаите при 11 пациенти.

Изследователите обаче предупреждават, че е твърде рано да се каже дали устройството работи достатъчно добре, за да намери медицинско приложение. Зависи от това доколко добре пациентите толерират фалшивите тревоги или пропуснатите припадъци и в крайна сметка използването на устройството ще се решава за всеки човек поотделно, отбелязват учените.

Илюстрация: Maciej Urbanek

loading...