Чистите ръце пазят от летни вируси

миене на ръце
миене на ръце

През летния сезон ентеровирусите са над 130 вида.

Препоръката за предпазване от т. нар. летни вируси и инфекции са чистите ръце, за това напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН, който даде пресконференция за летните вируси и инфекции, предаде агенция БГНЕС.

Най-големият проблем сред вирусните инфекции през летния сезон са ентеровирусите. Те са над 130 вируса, които имат особености, които трябва да се напомнят.

Първо – ентеровирусите са изключително устойчиви в околната среда, каза акад. Ангел Гълъбов. Втората особеност е, че над 80 на 100 от причиняваните от тях инфекции са без симптоми.

Каква е препоръката? Препоръката е – чистите ръце. Човек да си мие ръцете като се прибере вкъщи и да обучи децата си да си измият ръцете както трябва – най-щателно. Това е основното миене на ръцете със сапун, каза експертът.

Второто, което той подчерта е – голямо внимание на местата за приготвяне на храни, плажовете, където се разнасят храни, например.

Проблемът е същият, който си го знаем всяка година, каза акад. Гълъбов и посочи, че те имат такава особеност, че един и същи вирус в един и същи регион, може да причини различни клинични картини.

За доброто настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода:

както и български песни за лятото:

Снимка: Юн Хо Лий