Чисти зъби за здраво сърце

Ако зъбите не се мият редовно, това води до сърдечни заболявания, съобщиха учените.

Липсата на добра хигиена в устната кухина може да доведе право до сърдечно заболяване, сочат проучвания, оповестени на конференция на Дружеството по обща микробиология.

Болестите на сърцето обикновено се свързват с тютюнопушене, затлъстяване и повишено ниво на холестерол в кръвта, припомня агенция БГНЕС.

Проф. Хауърд Дженкинсън от Университета в Бристол обаче оспорва тази теза.

Няма голямо значение дали ще бъдете слаб и в добро здраве – вие увеличавате вероятността да се разболеете от сърдечно заболяване, ако зъбите ви са в лошо състояние. Както подчертават микробиолозите от Бристолския университет и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия, ако човек не си мие редовно зъбите и ако има кървене от венците – това отваря вратите на тялото за стотици бактерии – до 700, които се намират в устата. Устата е вероятно най-мръсното място в човешкото тяло, отбелязва д-р Стив Керигън.

Той обяснява процеса така: кървящите венци позволяват на бактериите да достигнат до кръвоносните съдове, където те се “залепват” за тромбоцитите, които служат за съсирване на кръвта, и причиняват вътрешна коагулация в кръвоносните съдове”, което пък увеличава риска за инфаркт.

Снимка: Sarah_Jones