Човешкият мозък произвежда захар

човешки мозък

Човешкият мозък може да произведе своя собствена захар.

Учени оповестиха, че мозъкът естествено произвежда фруктоза – вид захар, свързана със затлъстяването и диабет тип 2.

Учени от Йейлския университет са на мнение, че следващи изследвания ще отговорят на въпроса как фруктозата влияе върху мозъка и хранителните навици.

Фруктоза се съдържа в плодовете, зеленчуците и редица готови храни. По време на експерименти с 8 здрави доброволци учените установили, че глюкоза се е превърнала във фруктоза в мозъка.

В рамките на изследването за пръв път доказахме, че е възможно да бъде произведена фруктоза в човешкия мозък. След като показахме, че фруктозата в мозъка не се дължи на диетичната й консумация, констатирахме, че фруктоза може да бъде генерирана от всяка консумирана от нас захар. Това дава други измерения на познанията ни за ефекта от фруктозата върху мозъка, заяви ръководителката на изследването Джанис Хванг, цитиран от агенциите UPI и БТА.

В мозъка глюкозата изпраща сигнали за ситост, но това не се отнася за фруктозата. До превръщането на глюкоза във фруктоза се стига също в други части на организма, отбелязаха учените.

Това може да е един от механизмите, чрез който високото ниво на кръвната захар оказва вредния си ефек, поясни още Хванг.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание JCI Insight.

Снимка: Кай Шрайбер