Човешкият мозък разпознава болести у другите

електроенцефалограма
електроенцефалограма

Мозъкът на чонек може да разпознава болести у другите, които дори са още в начален стадий.

Човешкият мозък работи много по-прецизно, отколкото се смяташе досега, що се отнася до откриване и избягване на болести. Това показва ново проучване на шведския Каролински институт, цитирано от научния сайт Science Daily.

Според изследването обонянието и зрението ни са достатъчни, за да ни накарат да осъзнаем, че някой е болен, дори още докато болестта е в начален стадий. И не само това – на базата на тази информация ние умишлено отбягваме хора, които смятаме за болни=

Проучването ни показва, че човешкият мозък всъщност е много добър в откриването на това (болести) и откритието мотивира поведение на избягване на заразения, заяви проф. Матс Олсон от департамента по клинична неврология към Каролинския университет, цитира агенция БГНЕС.

В рамките на експеримента на група доброволци са инжектирани бактерии, които активират действието на имунната система и за няколко часа предизвикват класически симптоми на болест – умора, болки, температура.

Процесът на тяхното „разболяване“ е заснет, а от заразените са взети проби, които по-късно друга група доброволци трябва да подушат. Кадрите и пробите се дават на другите участници заедно с такива на напълно здрави хора. Задачата на групата е да прецени кои хора намират за привлекателни и с кои биха искали да имат контакт. През това време мозъчната им активност се изследва със скенер.

Нашето проучване показа значителна разлика по отношение на това как хората предпочитат здравите и са по-склонни да се социализират с тях, отколкото с болни и с такива, чиято имунна система ние активирахме изкуствено, заяви още Олсон.

Ние също можем да видим, че мозъкът е добър в разпознаването на слаби сигнали от различни сетива, свързани със здравословното състояние на човек, допълни той.

Според него това е биологично доказателство, че оцеляването включва и отбягването на зарази.

Снимка: Тим Ширман-Чейз