Чорбаджийска пърженица

Кулинарна рецепта за чорбаджийска пърженица.

Представяме кулинарна рецепта за традиционна чорбаджийска пърженица със свинско месо, зеленчуци и гъби. Изпълнението на рецептата е изключително лесно, но приготвянето й отнема повече от час.

Необходими продукти за 4 порции:

500 г свинско бонфиле
10-15 гъби печурки
4 яйца
100 г сирене
4 пукани чорбаджийски чушки или 2 печени чушки
2 домата
2-3 кисели краставички
1 глава лук
2-3 стръка магданоз
50 г краве масло
50 мл бяло вино
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
½ ч. л. сол

Начин на приготвяне:

От месото се отделят ципите, нарязва се на равномерни кубчета и се овкусява със сол и черен пипер. Лукът се почиства и също се нарязва на едри кубчета или полумесеци.

Месото и лукът се запържват в сгорещеното масло за 4-5 минути до златисто, прибавят се нарязаните на кръгчета печурки и се пържи още 3-4 минути.

Към сместа се добавят нарязаните на кръгчета или ленти краставички, почистените от люспите и нарязани на дребно домати и нарязаните на едро пукани чорбаджийски чушки. Овкусява се със солта и чубрицата.

Ястието се пържи още 2-3 минути, залива се с виното, разбърква се и се оставя течността да се изпари. Добавя се натрошеното сирене, разбърква се добре и се дръпва от огъня.

В пърженицата се правят гнезда и в тях се чукват яйцата. Тиганът се връща на огъня и се изчаква яйцата да се забулят.

Цялото ястие се поръсва с червения пипер, а след това – с нарязания на ситно магданоз. Пърженицата се поднася направо с тигана.

Източник и снимка: Кауфланд