Шампанско пази от Алцхаймер

Шампанското пази от болестта на Алцхаймер, твърдят учените.

Шампанско стимулира паметта и предпазва от деменция и болестта на Алцхаймер, твърдят британски учени.

Веществото, съдържащо се в шампанското, което кара човек да помним по-добре се нарича фенолна киселина. Затова съветвам всички, навършили 40 години, да изпиват от две до три чаши шампанско седмично, казва ръководителят на научния екип проф. Джеръми Спенсър от Университета в Рединг, Великобритания, цитиран от агенция БГНЕС.

Деменцията започва да се развива след 40-годишна възраст и продължава да прогресира, докато индивидът навърши 80 години. Деменцията води до постепенен упадък на умствените способности и колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добре, отбелязва още Спенсър.

Опитите с лабораторни мишки, проведени от екипа на Спенсър, доказват, че употребата на шампанско подобряват пространствената памет. Екипът давал на гризачите шампанско, примесено с храната им, в продължение на 6 седмици.

Снимка: Wynand Van Niekerk

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция на песни за вино: