Шансовете затлъстели да отслабнат са минимални

ядене

Учени потвърдиха с наблюдения колко малки са шансовете за свалянето на килограми от хора, вече с наднормено тегло. Защо?

Средногодишният шанс за връщане на нормални килограми при хората с наднормено тегло е 1 към 210 за мъжете (т.е. под 0.5%) и 1 към 124 за жените (малко над 1%).

Това показва ново проучване на екип изследователи от Кралския колеж в Лондон, цитирано от агенция Би Би Си, като отношението се отнася за хора с индекс на телесната маса между 30 и 35.

Тези слаби шансове намаляват още повече при хората със сериозно наднормено тегло (с индекс на телесната маса от 40 до 45) – 1 към 1290 за мъжете и 1 към 677 за жените.

Според учените досегашните методи за помагане на хора с проблеми в килограмите не дават необходимите резултати.

Лечението трябва да се фокусира върху това да спрем хората да качват килограми и да поддържат, макар и ограниченото сваляне на излишно тегло, коментира проф. Алисън Филес, водещ изследовател в проучването, цитирана от агенция БГНЕС.

Сегашните стратегии (за намаляване на теглото), които се фокусират върху ограничаване на калориите и увеличаване на физическата активност, не работят за повечето пациенти, допълва още тя.

Изследването е проведено между 278 982 души – мъже и жени, за периода от 2004 г. до 2014 г.

За това време 1283 мъже и 2245 жени са успели да се върнат към нормални телесни килограми.

Според проф. Филдес по-обнадеждаващи са резултатите за загуба на по-малко килограми. Един на всеки 12 мъже и една на всеки 10 жени успяват за година да загубят 5% от килограмите си, макар и често пъти те да се възвръщат до пет години след това.

Повече от една трета от изследваните пациенти минават за периода от десет години през периоди на загуба и възвръщане на теглото си.

Снимка: Вил Бакер

Не забравяйте, че спортът е здраве и настроение!

Zdraven.bg представя специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: