Швеция премахва мерките срещу COVID-19 след масова ваксинация

Стокхолм, Швеция

Швеция отменя повечето ковид ограничения, благодарение на ваксинационната кампания.

Шведското правителство отмени повечето ограничения на 29 септември 2021 г., въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Благодарение на ваксинационната кампания Швеция достигна пълна ваксинация срещу коронавирус при над 60% от цялото й население.

Вече няма ограничение за това колко хора могат да ходят на футболни мачове и концерти. Отпада и таванът за гостите на сватби и рождени дни. Отменена бе и препоръката за дистанционна работа, но всеки със симптоми трябва да си остане вкъщи и да си направи изследване.

„Всичко, което се прави в момента, се базира на високото ниво на ваксинация в Швеция. За да се чувстваме в безопасност, то трябва да се повиши още. Ако не сте се ваксинирали, сега е точното време да го направите“, заяви държавният епидемиолог Андерс Тегнел, цитиран от агенция БГНЕС.

Според информация на Агенцията за обществено здраве на Швеция, над 83 процента от хората над 16-годишна възраст в Швеция са получили поне една доза, а над 76 процента от пълнолетните са напълно ваксинирани.

Снимка на Стокхолм, Швеция: Santi Blanco / Pixabay