Шеметно завръщане на София Филм Фест 2020

София Филм Фест 2020

24-тото издание на международния филмов фестивал ще бъде онлайн, на открито и в Дома на киното.

София Филм Фест (СФФ) се завръща шеметно, за да зарадва многобройните си почитатели, съобщи за Zdraven.bg Велин Манов. 24-ото издание на престижния кинофорум бе отложено три дни преди планираното откриване на 12 март 2020 г. След месеци на извънредна ситуация, наложена от пандемията от коронавирус, СФФ ще предложи адаптивно решение съгласно мерките за ограничаване на разпространението на заболяването.

24-тият София Филм Фест ще предложи издания в два периода на 2020 година – лято и есен.

София Филм Фест Лято ще бъде проведен максимално безопасно за здравето на зрителите в условията на пандемията от Ковид-19: онлайн, на открито и в Дома на киното.

Официалното откриване на СФФ Лято е на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма „Паразит“ на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), Златна палма в Кан и още над 200 отличия по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

За първи път в историята си София Филм Фест ще предложи част от програмата онлайн. Партньор е международната онлайн платформа Festival Scope & Shift 72. Програмата онлайн включва около 80 филма – основно заглавия от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм.

Специална селекция ще бъде представена в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на София Филм Фест, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на СФФ.

Програмата в Дома на киното ще предостави възможност за среща с някои автори на новото българско игрално и късометражно кино.

Третият модул на лятното издание на СФФ е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции ще бъдат в Платформа А6 на НДК.

СФФ

Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснет изцяло в България.

На 6 юли 2020 г., след Церемонията по връчване на наградите на СФФ, ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът, в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, е продължение на комедията „Белгийският крал“, номиниран за европейска комедия на годината.

Летният СФФ ще представи филми и в платформата „Открита сцена“ в парка на Военната академия, като съдържание да бъде споделено и в новата платформа Sofia Summer Fest зад музея „Земята и хората“ до хотел Хилтън, която ще бъде част от фестивалната програма и ще представи за първи път в София българският игрален филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна).

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“), а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на „Рома“) и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова.

Как ще може да закупим билет за СФФ?
Голяма част от филмите в програмата ни са достъпни по добре познатия начин – „Билет в кен“, един от символите на София Филм Фест. За всички зрители, които все още пазят своя „Билет в кен“, закупен през месец март т.г. – те ще важат за прожекциите в Дома на киното с онлайн регистрация, необходимо е да се следва внимателно текста с инструкциите за употребата му. За всички прожекции на открито, които са предвидени в програмата на София Филм Фест Лято, „Билет в кен“–ваучер може директно да бъде предаден на касата на киното, за да се получи достъп до избраната прожекция.

Снимки от пресконференцията за СФФ 2020: siff.bg