Шокиращи картинки отказват британските пушачи

Министерството на здравеопазването на Великобритания отказва британските пушачи с шокиращи картинки на цигарените кутии.

От 1 октомври 2008 г. всички пушачи във Великобритания ще бъдат убеждавани да се откажат от вредния си навик с помощта на ужасяващи графики върху кутиите с цигари.

Картинките ще показват как пушенето уврежда здравето – надписи като “пушачите умират млади” ще бъдат заменени със снимки на прогнили зъби и поразени от рак гърла и бели дробове.

Около 10 000 000 британци пушат при население на страната 60 000 000 души. През последните години бяха предприети редица мерки, целящи намаляване броя на пушачите.

Предупредителните надписи върху кутиите с цигари се появиха през 2003 г., като същевременно разрешената възрастова граница за покупка на цигари бе вдигната от 16 на 18 години. Пушенето бе ограничено на публични места и забранено в доста райони на страната.

Тези шокиращи картинки предупреждават какви ще са последствията, ако продължите да пушите, казва Лиъм Доналдсън, директор на Националната здравна служба, цитиран от агенция БГНЕС.

И добавя: Надявам се да накарат колкото се може повече хора да размислят и да откажат цигарите, защото е за тяхно добро.

Снимка: Dave Gingrich