Шоколадът носи здравословен ефект като упражненията

Съединение в любимия шоколад имитира ефекта от движението като стимулира същата реакция на мускулите като продължителното натоварване.

Учени от университета Уейн в Мичиган, САЩ, доказаха този ефект при опити с мишки, но са убедени, че той важи и при хората, съобщи в-к Dayly Express, цитиран от агенция БТА.

Известно е, че в малки количества черният шоколад е полезен заради високото съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни средства. Предишни изследвания доказаха, че той съдържа повече полезни растителни съставки на грам от плодовия сок.

Висококачественият черен шоколад съдържа от 64 до 85% какао. Какаото е богато на флаваноиди, а те предпазват от болести.

Новото изследване е за ползата на един специфичен флаваноид, който се среща в непреработеното какао – епикатехин. Известно е, че той помага срещу сърдечносъдови заболявания, рак, Алцхаймер и диабет.

Според д-р Мо Малек епикатехинът имитира ефекта от движението. Опитите с мишки показаха, че епикатехинът помага за създаване на същото количество митохондрии – енергийните центрове на клетките, като физическите упражнения.

Аеробните упражнения, като тичането и карането на велосипед, увеличават броя на митохондриите в мускулните клетки. Изследването ни установи, че епикатехинът предизвиква същата реакция, обяснява ученият.

Да бъде заменен спортът с шоколад, обаче е невъзможно. Учените предупреждават, че за съжаление с шоколад мускулите не се уголемяват, а само човек може да напълнее, подчертава actualno.com.

Снимка: Чад Сполдинг

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад: