Шоколад предпазва от инсулт

Шоколад предпазва от инсулт, установиха учени.

Шоколадът може да не е най-здравословната храна за талията си, но изследвания показват, че може да предпази от инсулт.

Изследване, проведено сред над от 37,000 души в Швеция показа, онези, които ядат най-много шоколад, са с най-малък риск да получат инсулт, съобщи агенция BBC.

Този извод следва и от други проучвания, доказали, че яденето на шоколад може да подобри здравето на сърцето.

Въпреки това, учените предупреждават, че тези констатации не са извинение да се преяжда с шоколад.

Всеки, който участвал в проучването, е запитан за хранителните навици и здравето им се наблюдавало в продължение на десетилетие.

Участниците били разделени в четири групи, въз основа на количеството приеман шоколад, с ниска група хранене, средно, без шоколад всяка седмица и висока група, която приемала 63 грама – малко повече от средноголям шоколад.

Сравнение на ниската и високата по консумация на шоколад групи показало, че онези, които ядат най-много шоколад, имат около 17% по-малка вероятност да получат инсулт по време на проучването, публикувано в сп. Neurology.

Един от изследователите, проф. Сузана Ларсон от Каролинския институт в Швеция, заяви: “Положителният ефект на консумацията на шоколад срещу инсулт може да бъде свързана с флавоноидите в шоколада. Флавоноидите изглежда са защита срещу сърдечно-съдови заболявания чрез антиоксидант, анти-съсирване и противовъзпалителни свойства. Възможно е също така, че флавоноидите в шоколада да понижат концентрация на лошия холестерол в кръвта и намаляват на кръвното налягане.

Проучването също така отбелязва, че докато черният шоколад е бил свързан с ползите за сърцето в предишни изследвания, сега млечният шоколад е предпочитан вариант в Швеция и в проучването.

Д-р Клеър Уолтън, от Асоциация Инсулт във Великобритания, заяви: Минали изследвания показват, че яденето на черен шоколад може да намали на риска от инсулт, ако се яде като част от здравословна и балансирана диета. Това изследване обаче показва, че яденето на умерено количество и на други видове шоколад също може да бъде от полза. Въпреки това, много повече изследвания са необходими и тези резултати не трябва да се използват като извинение да се тъпчем шоколад като алтернатива на редовните упражнения или здравословна диета за намаляване на риска от инсулт.

Авторите на проучването предупреждават също да се внимава за високото съдържание на захар и мазнини от шоколада и той трябва да се консумира в умерени количества.

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад: