
Приемът на шоколад при кашлица има по-висок ефект, отколкото меда.
Водещ експерт в областта на кашлицата и респираторната медицина доказа, че шоколадът е по-ефикасен от мед.
Професор Алин Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, Англия, посветил живота си на изследвания на кашлицата, твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада.
Оказва се, че сироп за кашлица, съдържащ какао, е най-доброто средство при неприятна кашлица.
Експеримент показва, че пациентите, приемащи шоколадовото лекарство, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни, съобщава британското издание DailyMail, цитирано от агенция БГНЕС.
В изследването са участвали 163 пациенти. Резултатите са публикувани в свободното медицинско онлайн издание BMJ Open.
Това не е първото проучване, показващо, че шоколадът може да успокои кашлицата. Преди това Кралския колеж в Лондон откри, че теобромина в какаото в по-ефикасен от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.
Причината шоколадът да може да лекува се дължи основно на полезните свойства на какаото, поясняват учените.
Шоколадът е по-лепкав от стандартните лекарства срещу кашлица, така че образува покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото, които предизвикват желание да кашляте.
Когато почувствате първите симптоми на кашлицата, поставете парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви или хапнете няколко лъжички горещ шоколад, съветват авторите на изследванията.
Снимка на шоколад: Steve Buissinne / Pixabay